Momente în fotbalul românesc (2) – Naționala

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Conține fragmente din articolul România la Cupa Mondială.

Echipa națională de fotbal a României a disputat primul meci oficial la 8 iunie 1922, la Belgrad, împotriva echipei Iugoslaviei, pe care a învins-o cu scorul de 2 – 1 prin golurile marcate de Francisc Rónay și Aurel Guga. A fost una dintre cele 13 echipe care au participat la prima ediție a Cupei Mondiale și una dintre cele patru țări care au participat la primele trei ediții de campionat mondial, alături de selecționatele Braziliei, Franței și Belgiei. La EURO a participat pentru prima dată în 1984.

La prima ediție a Cupei Balcanilor (competiție ce viza țările din regiunea Balcanică), ce s-a desfășurat între anii 1929 si 1931, România caștigă trofeul. Atunci au participat Grecia, Iugoslavia și Bulgaria, iar Albania s-a retras.

Reușește performanța de mai sus și la edițiile din 1933 și 1936, din postura de gazdă. În 1964 ajunge în sferturile de finală ale Jocurilor Olimpice, iar în 1976 ajunge din nou în finala Cupei Balcanilor, pe care o pierde.

La ediția din 1990 a Campionatului Mondial, România a jucat în grupa B, alături de Uniunea Sovietică, Argentina și Camerun. În primul meci, cel împotriva Uniunii Sovietice, România a reușit să se impună cu scorul de 2 – 0, prin golurile lui Marius Lăcătuș, campion european cu Steaua în ’86. Apoi a urmat înfrângerea cu Camerun, scor 2 – 1, golul României fiind marcat de Gavril Balint. În ultimul meci a întâlnit campioana mondială din ’78 și ’86, Argentina, la care evolua Maradona, reușind să scoată un egal, 1 – 1, care a dus reprezentativa noastră în optimi. În această fază, România a întâlnit Irlanda, de care nu a reușit să treacă. Meciul s-a decis la loviturile de departajare, unde a pierdut cu 5 – 4.

La Cupa Mondială din 1994, repartizată în grupa A, România a întâlnit reprezentativa Columbiei, considerată de Pele favorită la titlu, pe care a învins-o cu 3 – 1, prin golurile marcate de Florin Răducioiu și Gheorghe Hagi. O victorie cu țara gazdă, Statele Unite, scor 1 – 0, venită după o înfrângere dureroasă cu Elveția, scor 4 – 1, a calificat tricolorii în optimi. Avea să fie a doua ediție consecutivă în care echipa noastră ieșea din faza grupelor. A urmat partida din optimi cu Argentina, în care România reușea o victorie istorică, scor 3 – 2 (goluri Ilie Dumitrescu (două) și Gheorghe Hagi), tricolorii mergând, în premieră, în sferturile de finală.

A urmat un meci dramatic împotriva Suediei, cu Răducioiu în rol principal. În minutul 78, Tomas Brolin deschidea scorul pentru Suedia, ca 10 minute mai târziu Florin Răducioiu să egaleze pentru România și să ducă meciul în prelungiri. În minutul 101, același Răducioiu marchează al doilea gol și îi face pe români să spere la o calificare istorică în semifinale. Însă, în minutul 115 Kennet Andersson egalează și duce meciul la loviturile de la 11 metri. Din păcate, România nu reușește să se impună, pierzând cu 5 – 4, după ce Dan Petrescu și Miodrag Belodedici ratează loviturile de la 11 metri. Astfel, parcursul extraordinar al României se încheie aici, aceasta fiind și până în ziua de astăzi cea mai bună performanță în competițiile internaționale.

romania cm 1998

Urmează și a treia calificare consecutivă la Campionatul Mondial, în Franța 1998, unde România a fost cap de serie la tragerea la sorți. Deși a avut o grupă dificilă, cu adversare ca Anglia, Columbia și Tunisia, tricolorii au terminat pe locul 1, după două victorii, cu Columbia 1 – 0 și cu Anglia 2 – 1, și un egal cu Tunisia, 1 – 1, mergând pentru a treia oară consecutiv în optimi. În această fază adversar a fost Croația care s-a impus la limită, 1-0, Davor Suker transformând un penalty înainte de pauză.

În 2000, la Campionatul European din Belgia și Olanda, România a participat în grupa A, cu Germania, Anglia și Portugalia. După un egal cu Germania, 1 – 1, și o victorie spectaculoasă cu Anglia, 3 – 2, după ce a fost condusă cu 2 – 1, România se califică de pe locul 2 în sferturi. Aici întâlnește Italia de care nu reușește să treacă, naționala noastră pierzând cu 2 – 0. Aici se încheie cea mai buna perioadă a României în competițiile internaționale. Astăzi, reușitele de mai sus sunt greu de atins, dar noi rămânem cu speranța că într-o bună zi vom avea din nou o „Generație de Aur„.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s