Momente în fotbalul românesc (1) – Cluburile

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Fotbalul și-a făcut prezența în țara noastră în anul 1890, când doctorul stomatolog Iuliu Weiner s-a întors din Anglia cu o minge de fotbal și cu regulile jocului scrise pe o hârtie. Primul joc de fotbal oficial a avut loc ceva mai târziu, în anul 1899, la Arad, pe un teren aflat în spatele Uzinei de Vagoane. A fost primul meci de fotbal cu public și arbitrii disputat pe un teren regulamentar pe durata a două reprize de câte 45 de minute. După 10 ani, în octombrie 1909 s-a înființat prima competiție fotbalistică internă, Cupa ASAR (Asociațiunea Societăților Atletice din România), care a cuprins 3 cluburi: Colentina București, Olimpia București (care a câștigat titlul) și United Ploiești.

Momente în fotbalul românesc (1) - Cluburile

Campionatul românesc de fotbal a luat naștere în anii 1921-1922 și s-a disputat în mai multe formule. La început se juca între echipele care câștigau campionatul regional, apoi în sezonul 1932-1933 echipele participante au fost împărțite în două grupe, prima dată cu câte 7 echipe, iar anul următor cu câte 8 echipe. Primul campionat cu o singură grupă s-a disputat în anii 1934-1935 cu 12 echipe, formulă ce nu a fost schimbată până în 1940, când s-a mai introdus o echipă.

În 1950 s-a trecut la sistemul de desfășurare primăvară-toamnă, comun țărilor din Uniunea Sovietică, până în anul 1957, când s-a întors la formula tradițională (toamnă-primavară). Din sezonul 1968-1969 s-a trecut la 16 echipe, care au devenit apoi 18 în 1973-1974. Acesta a rămas costant până în 1999-2000, sezon în care numărul echipelor au fost redus din nou la 16. Dintre acestea ultimele 2 erau retrogradate în Liga II (Divizia B), compusă din trei grupe cu câte 16 echipe.

Din 2006 până 2015, campionatul era compus din 18 echipe dintre care ultimele 4 retrogradau. În 2007 campionatul și-a schimbat numele din Divizia A în Liga I. Începând cu sezonul 2015-2016, Liga I este alcătuită din 14 echipe. Acestea joacă în sistem play-off și play-out.

În ceea ce privește competițiile europene trebuie specificat faptul că acestea au avut diferite denumiri de-a lungul timpului. Și anume:
Cupa Mitropa a fost prima competiție de fotbal intercluburi. A luat naștere în 1927 si a existat până în 1992. Din 1951, competiția s-a numit Zentropa Cup;
Cupa Campionilor Europeni s-a înființat în 1955. Încă de la început, aceasta a fost cea mai prestigioasă competiție europeană. Din 1992 și-a schimbat numele și a devenit ce astăzi numim Liga Campionilor UEFA;
Cupa Cupelor UEFA a existat între anii 1960-1999;
Cupa UEFA Intertoto a existat între anii 1961-2008;
Cupa Intercontinentală a fost o competiție de fotbal desfășurată (inițial în dublă manșă, apoi într-o singură întâlnire) din 1960 până în 2004, între câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni și câștigătoarea Cupei Libertadores, din America de Sud. Din 2005 nu s-a mai organizat din cauza introducerii Campionatului Mondial al Cluburilor;
– ceea ce astăzi numim UEFA Europa League, a mai purtat de-a lungul istoriei două denumiri: din 1955 până în 1971 s-a numit Cupa Orașelor Târguri, iar din 1971 până in 2009, Cupa UEFA;
sursă: wikipedia.org

După ceva ani de la înființare, a venit momentul ca echipele ce activau în campionatul românesc să meargă în competițiile europene. Astfel că, prima echipă românească care a participat pentru prima dată la o competiție europeană a fost ASC Venus București, în anul 1937, la Cupa Mitropa, singura de pe atunci. Trei ani mai târziu, în 1940, FC Rapid București ajungea în finală, după o situație mai inedită. În semifinale a întâlnit HŠK Građjanski Zagreb, cu care a remizat în ambele meciuri, 0 – 0. Conform regulilor timpului, meciul s-a rejucat. Nu exista regula prelungirilor sau a loviturilor de la 11 metri și s-a jucat pe un teren neutru la Subotica. Partida s-a încheiat tot la egalitate, dar de data aceasta 1 – 1. Deoarece și acest meci s-a încheiat la egalitate, s-a decis să se stabilească cea de-a doua finalistă prin tragere la sorți. Echipa norocoasă a fost Rapid, însă finala nu s-a mai disputat din cauza unor evenimente politico-militare între România și Ungaria.

În anul 1950, Dinamo București a câștigat titlul de campioană și în anul 1956 a debutat în Cupa Campionilor Europeni, înființată cu un an în urmă, fiind astfel prima echipă românească care participă. Ajunge în optimi după ce trece de Galatasaray, însă se oprește aici, după o infrângere cu CDNA Sofia, scor 10 – 4 la general (8 – 1, 2 – 3).

În 1962, FC Petrolul Ploiești a debutat în Cupa Orașelor Târguri, fiind prima echipă românească care a jucat în această competiție. La această ediție Petrolul a ajuns până în sferturi, dupa ce a trecut de echipe ca Spartak ZJŠ Brno și Selecționata Leipzig. În sferturi a fost învinsă de Ferencváros ( după 0 – 2 la Budapesta și 1 – 0 la Ploiești).

Șapte ani mai târziu a fost rândul echipei Dinamo Bacău să ajungă până în sferturile Cupei Orașelor Târguri. Aici a fost eliminată de Liverpool, după ce a învins Floriana, Skeid și Kilmarnock.

În sezonul 1981-1982 al Cupei Campionilor Europeni, FC Universitatea Craiova ajunge până în sferturi, fiind prima echipă românească de fotbal calificată în această rundă a competiției. Este oprită de Bayern München. Un an mai târziu se califică în semifinalele Cupei UEFA, unde întâlnește Benfica Lisabona. După două egaluri, 0 – 0 în Portugalia și 1 –1 la Craiova, echipa portugheză merge în finală.

În sezonul 1983-1984, Dinamo București ajunge în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, unde întâlnește Liverpool. Ambele manșe s-au încheiat cu înfrângere pentru Dinamo (1 – 0 în Anglia și 1 – 2 în România). Printre echipele importante pe care echipa românească le-a învins pentru a ajunge în penultima fază a competiției se numără Hamburg SV și Dinamo Minsk.

Rămasă singură în cupele europene, după ce Universitatea Craiova părăsește Cupa Cupelor UEFA în runda a doua, iar Dinamo București și Sportul Studențesc părăsesc Cupa UEFA încă din prima rundă, Steaua București parcurge glorioasă drumul spre finala Cupei Campionilor Europeni. După ce a eliminat pe Vejle BK, Budapest Honvéd FC, Kuusysi FC și pe RSC Anderlecht, Steaua a devenit prima echipă din România care a jucat o finală europeană. Pe 7 mai 1986, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla, Steaua a întâlnit campioana Spaniei, FC Barcelona. După cele 90 de minute regulamentare de joc, scorul a rămas 0 – 0. Au urmat prelungirile care nu au adus nicio modificare asupra scorului. La loviturile de departajare, legendarul portar Helmuth Duckadam a apărat patru penalty-uri la rând. Astfel, Duckadam a ajuns în Cartea Recordurilor, Steaua a cucerit trofeul suprem, iar această reușită a rămas în istoria fotbalului românesc ca cea mai bună performanță realizată de un club românesc în competițiile europene. Totodată, Steaua a devenit și prima echipă din Estul Europei și singura dintr-o țară comunistă care a câștigat trofeul. A câștigat și Supercupa Europei un an mai târziu, după ce a învins Dinamo Kiev, câștigătoarea Cupei Cupelor, cu 1 – 0, printr-un gol marcat de Gheorghe Hagi.

În sezonul 1987-1988 Steaua ajunge în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, dovedind că nu a fost o simplă întâmplare câștigarea trofeului în ’86. În 1989 ajunge din nou în finala aceleiași competiții, însă o pierde în fața echipei AC Milan cu 4 – 0.

Un an mai târziu, în 1990, Dinamo București ajunge în semifinalele Cupei Cupelor UEFA, însă este învinsă de Anderlecht cu 2 – 0 la general. La această ediție, Dinamo a trecut de echipe ca Dinamo Tirana, Panathinaikos și Partizan.

Urmează o perioadă lungă în care echipele românești nu mai fac performanță în cupele europene (cu excepția Stelei care în 1993 ajunge până în sferturile Cupei Cupelor UEFA).

În sezonul 2004-2005, Steaua București se califică în grupele Cupei UEFA și după două victorii (cu Standard Liège, scor 2 – 0 și cu Beșiktaș, 2 – 1) și două înfrângeri (cu Parma, scor 1 – 0 și cu Athletic Bilbao, 1 – 0), ajunge în șaisprezecimi. Aici întâlnește Valencia. Când toată lumea credea ca nu mai are nicio șansă de a merge mai departe după ce pierduse cu 2 – 0 în Spania, Steaua a răsturnat situația, înscriind două goluri în timpul regulamentar de 90 de minute. Se ajunge la loviturile de departajare unde Steaua câștigă și merge în optimi. Întâlnește Villarreal și după 0 – 0 acasă, Steaua pierde în deplasare cu 2 – 0.

În sezonul următor se califică în grupele Cupei UEFA 3 echipe românești: Steaua București, Dinamo București și Rapid București. Steaua și Rapid câștigă grupele în care au fost repartizate, grupa C și respectiv, grupa G, în timp de Dinamo încheie pe ultimul loc. În șaisprezecimi, Steaua învinge SC Heerenveen cu 3 – 2 la general, iar Rapid învinge Hertha Berlin cu 3 – 0 la general. În optimi, Rapid întâlnește Hamburger SV și după 3 – 3 la general, Rapid merge mai departe grație golului dat în deplasare. Steaua întâlnește Betis Sevilla și după 0 – 0 acasă și un zbrobitor 0 – 3 în deplasare, roș-albaștrii merg și ei mai departe.

Cele două echipe românești se întâlnesc în sferturi, fiind prima confruntare românească din cupele europene. După două meciuri legendare, Steaua reușește să se califice în semifinale datoriră golului marcat în deplasare. În semifinale, Steaua întâlnește Middlesbrough. După 1 – 0 la București și 2 – 0 la pauză în Anglia pentru Steaua, Middlesbrough marchează în a doua repriză 4 goluri și transformă meciul dintr-un vis frumos pentru roș-albaștrii într-un coșmar. Astfel Steaua ratează șansa de a juca a treia finală într-o competiție europeană.

Urmează două perfomarnțe realizate de două echipe din provincie, FC Oțelul Galați și FC Vaslui, care au câștigat în 2007, respectiv 2008, Cupa UEFA Intertoto.

Un ultim moment important în istoria fotbalului românesc ar fi atingerea optimilor de finală a Europa League în sezonul 2012-2013 de către Steaua București. La această ediție, Steaua a jucat în grupa E, cu Stuttgart, FC Copenhaga și Molde, pe care a câștigat-o după 3 victorii, două egaluri și o înfrângere. În șaisprezecimi întâlnește Ajax Amsterdam și în primul meci, cel din Olanda, Steaua pierde cu 2 – 0. Când nimeni nu-i mai dădea nicio șansă, la București, echipa românească marchează două goluri și duce partida la loviturile de departajare. Aici, Steaua câștigă și merge în optimi, unde întâlnește Chelsea. După ce câștigă cu 1 – 0 acasă, Steaua pierde în deplasare cu 3 – 1 și pierde șansa de a merge din nou în sferturi, după 7 ani.

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să mai vezi astfel de articole, dă un like paginii de facebook a blogului. Mă motivează să merg mai departe și să scriu materiale din ce în ce mai bune.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s