Brazilia la Cupa Mondială

Brazilia, una dintre cele mai bune naționale de fotbal din lume, a câștigat de-a lungul istoriei 5 trofee de Cupă Mondială, urmată de Italia și Germania, cu câte 4 titluri fiecare. În același timp, naționala Selecao este singura echipă care a participat la toate turneele finale ale Campionatului Mondial, reușind de nu mai puțin de 17 ori să treacă de faza grupelor.

Brazilia

După 3 turnee în care nu reușise să obțină trofeul, Brazilia spera să-l obțină la ea acasă, în 1950, dar a fost învinsă de Uruguay în partida decisivă de pe Stadionul Maracanã în fața a peste 200.000 de spectatori. Acest eveniment a rămas cunoscut în istorie sub numele de Maracanazo.

Opt ani mai târziu, naționala Selecao era încununată pentru prima dată „Regina Lumii”, performanță pe care o repeta și 4 ani mai târziu, la ediția din Chile 1962. Era a doua echipă care câștiga trofeul de două ori la rând, după Italia (1934 și 1938).

A urmat ediția din Anglia, în 1966, la care Brazilia nu a reușit să treacă de faza grupelor, terminând grupa pe care o împărțea cu Portugalia, Ungaria și Bulgaria pe locul 3. Patru ani mai târziu, devenea prima echipă cu 3 trofee, depășind Italia și primind dreptul de a păstra Cupa Jules Rimet. La acest turneu, Brazilia a avut cel mai bun lot din istorie: Pelé (considerat de unii cel mai bun jucător din istorie), Carlos Alberto, Rivelino, Tostão și Jairzinho.

Urmează o perioadă de 24 de ani în care Brazilia nu mai câștigă niciun trofeu, cele mai bune rezultate fiind locurile 3 și 4 în 1978, respectiv 1974. În 1994, la turneul în care România ajungea până în sferturi, Brazilia câștiga al patrulea trofeu, după ce învingea în finală Italia (a fost prima finală care s-a decis la loviturile de departajare), reușind de această dată să depășească atât Italia, cât și Germania la numărul de titluri. La ediția din Franța, din 1998, Brazilia pierde finala în favoarea țării gazdă cu scorul de 3 – 0. Patru ani mai târziu câștigă al cincilea trofeu, după ce învinge Germania cu 2 – 0.

În 2014, la turneul pe care l-a organizat pentru a doua oară, Brazilia a suferit cel mai mare șoc de la Cupa Mondială. În prima semifinală a întâlnit Germania în fața căreia a pierdut cu scorul de 7 – 1, fiind poate cea mai dezechilibrată semifinală din istoria Cupei Mondiale. Astfel, Selecao a ratat din nou șansa de a câștiga trofeul acasă.

De-a lungul istoriei, Brazilia a jucat 104 meciuri la Cupa Mondială, a câștigat de 70 de ori, a pierdut de 17 ori și tot de atâtea ori a remizat. A marcat 221 de goluri și a primit 102 goluri.

Celelalte articole din rubrica La Cupa Mondială le gasiți aici.

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să mai vezi astfel de articole, dă un like paginii de facebook a blogului. Mă motivează să merg mai departe și să scriu materiale din ce în ce mai bune.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s