Spania la Cupa Mondială

Voi începe o rubrică nouă pe blog, … la Cupa Mondială, în care voi analiza performanțele echipelor naționale la cea mai mare competiție fotbalistică din lume, Campionatul Mondial de Fotbal.

Pentru primul articol am ales reprezentativa Spaniei, care a câștigat în 2008 Campionatul European de Fotbal, în 2010 Cupa Mondială și în 2012 din nou Campionatul European. Fondată în 1913, Războiul Civil Spaniol și Al doilea Război Mondial a împiedicat Spania să participe la orice competiție de la Campionatul Mondial de Fotbal din 1934 până la Campionatul Mondial de Fotbal din 1950. Atunci au depășit faza grupelor, reușind să câștige grupa din care mai făceau parte Anglia, Chile și Statele Unite.

Atunci campioana nu era decisă într-un singur meci, câștigătoarele grupelor erau puse într-o altă grupă, iar primul loc lua trofeul. Cele patru echipe care au participat în runda finală au fost Uruguay, Brazilia, Suedia și Spania. Spania a terminat pe locul patru, după un egal 2-2 cu Uruguay, o înfrângere 6-1 cu Brazilia și o altă înfrângere cu scorul de 3-1 cu Suedia. Până în 2010, an în care a câștigat trofeul, acest loc patru era cel mai bun rezultat al Spaniei la Campionatul Mondial. Golgheterul Spaniei la Campionatul Mondial de Fotbal din 1950 a fost Estanislao Basora, care a terminat turneul cu cinci goluri, performanță egalată în 2010 de David Villa.

spain

În cele 14 participări la Cupa Mondială, Spania a jucat 58 de meciuri, a câștigat 30 dintre ele, a remizat de 8 ori și a pierdut de 20 de ori. A marcat 91 de goluri și a primit 65.

În 2010, Spania a câștigat trofeul după ce a învins Olanda cu scorul de 1 – 0, același scor cu care a învins și echipele pe care le-a întâlnit din faza optimilor până în finală (Portugalia, Paraguay și Germania). În faza grupelor a câștigat două partide, cu scorul de 1 – 0 în fața naționalei Honduras și 2 – 1 în fața reprezentativei statului Chile, și a pierdut meciul cu Elveția, scor 1 – 0.

În 2014 a părăsit competiția din faza grupelor, terminând grupa B pe locul 3, cu două înfrângeri: cu Olanda scor 5 – 1 și cu Chile scor 2 – 0, și o victorie cu Australia, scor 3 – 0.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s